Košík
0 ks zboží: 0 Kč

Přejit do košíku
Uživatel

Způsoby přípravy

Grilování

Na grilování se hodí specifické druhy masa. Vedle klasických steakových mas, jako je svíčková, roštěná, rib eye steak, připravíte lahodné steaky i z kvalitních zadních mas, jako je Květová špička (Top Rump Steak), Rump steak.  Zajímavou pochoutkou jsou i steaky z pupku: Flank steak a Hanger steak, které se pečou v celku a následně se krájí na tenké plátky v úhlu 45 stupňů. Grilovat lze samozřejmě i hovězí žebra.

Grilovat lze jak na grilu s dřevěným uhlím, tak na plynovém grilu. Oba způsoby mají své výhody, nevýhody a specifika.  Oba však musí být na grilování rozpáleny na vysokou teplotu.

Příprava steaku na pánvi

Steaky lze připravovat také na pánvi. Při této přípravě je však třeba použít vhodné nádobí. Aby pánev udržela svou teplotu, je třeba používat tlustostěnné pánve, či pánve přímo určené pro přípravu steaků.  Aby bylo maso šťavnaté, musí být pánev řádně rozpálená na vysokou teplotu.

Pečení

Hovězí pečeně je oblíbenou, dietnější alternativou k jiným pečeným masům. Hovězí pečeně je šťavnatá a zachovává si lahodnou chuť masa. Pečeni lze připravovat z různých druhů mas: a to jak z předního, tak zadního masa (Květová špička). Vhodný na pečení je například i pupek. Pečeni lze ozvláštnit například prošpikováním masa.

Dušení

Oblíbenou přípravou hovězího masa je dušení. Maso pustí šťávu a v průběhu přípravy krásně změkne. Dušené maso lze ochutit či doplnit mnoha způsoby - například i zeleninou nebo houbami. K této přípravě je vhodné zejména zadní maso.

Omáčky

Hovězí maso je nezbytnou součástí české kuchyně. Je základem tradičních jídel jako je svíčková pečeně, rajská či koprová omáčka. Na tuto úpravu je vhodné přední maso.

Vývary

K silnému vývaru je optimální použít maso s kostí, která zintenzivní chuť vývaru. Na vývar se tedy hodí například oháňka či žebra. Skvělý vývar však připravíte také z předního masa. Maso vkládáme do hrnce se studenou vodou a vaříme pozvolna delší dobu.

Mletí / sekání

Mleté či sekané hovězí maso má řadu využití. Lze z něj připravit lahodné hamburgery na grilu, či klasické karbenátky a sekanou pečeni.  Pochoutkou gurmetů je tatarský biftek připravovaný ze syrového škrábaného masa.